Sedno diety zgodnej z grupą krwi – lektyny.

Co to są lektyny? – ważne w procesie prawidłowego żywienia

Odżywianie się zgodnie z grupą krwi, korzystnie wpływa na odporność immunologiczną organizmu. Zawarte w pokarmach lektyny są czynnikiem wpływającym na odporność i równowagę organizmu.

Jeżeli podane z żywnością lektyny są niezgodne z antygenami naszej grupy krwi, to wchodzą w reakcje ze specyficznymi elementami różnych komórek (krwinek czerwonych, komórek błony śluzowej jelit) co prowadzi do jej uszkodzenia. Wiele lektyn żywnościowych ma cechy, które są wystarczająco bli­skie określonemu antygenowi grupy krwi na tyle, aby uczynić go „wrogiem” dla innej.

Jelito nie może przepuścić więcej niż 5 %.spożywanych lektyn. Pomiędzy krwią a twoimi posiłkami zachodzi reakcja chemiczna. Lektyny – białka, współdziałając z antygenami mają właściwości aglutynujące czyli zlepiające krwinki lub nie powodujące zlepiania przy zgodności żywieniowej z grupą krwi. Zlepianie krwinek może powodować szereg problemów ze zdrowiem.

Zrób coś dla siebie, nie najadaj się, ale zdrowo się odżywiaj !

Zastosuj dietę zgodną z grupą krwi i zatrzymaj swój zegar biologiczny. Na co możesz liczyć jak to zastosujesz?

  • z każdym dniem jelito twoje będzie coraz czystsze,
  • oczyścisz swoją krew ze szkodliwych związków,
  • przywrócisz właściwy metabolizmu,
  • poczujesz przypływ energii i witalności – naprawdę!
  • ćwiczenia fizyczne, dozuj wg. zapotrzebowania organizmu i wg opisu, jest to bardzo ważne.

Co mogą spowodować lektyny?

Zakłócają działanie układu odpornościowego poprzez :

  • utrudniony proces trawienia, blokują hormony trawienne,
  • niszczą śluzówkę jelita powodując jego przepuszczalność,
  • upośledzają wchłanianie składników odżywczych przez kosmki jelitowe,
  • w chorobach autoimmunologicznych (choroby z autoagresji) uaktywniają autoprzeciwciała – przeciwciała skierowane przeciwko komórkom własnego organizmu.
  • wywołują alergię.

Pod wpływem szkodliwego działania lektyn pokarmowych dochodzi do zwiększonej przepuszczalności błony śluzowej jelit. Doprowadza to do przenikania substancji szkodliwych dla naszego organizmu

Lektyny są potężną siłą w przyrodzie.

  • Różne organizmy w naturze przyłączają się do innych organizmów.
  • Zarazki, wirusy w Twoim organizmie też używają tego kleju dla określonej korzyści np. komórki w drogach żółciowych wątroby posiadają lektyny na swoich powierzchniach aby mogły wyłapać bakterie i pasożyty.
  • Bakterie i inne mi­kroby, także mają lektyny na swoich powierzchniach. Pomaga im to swobodnie i szybko przykleić się do śluzówek w naszym organizmie. Grupa krwi B ma podobne lektyny i jest nieodporna na bakterie, nie potrafi ich odróżnić od swoich zdrowych komórek. Lektyny białkowe w żywności, które nie są zgodne z Twoim antygenem grupy krwi mogą zaatakować Twój organizm i to zawsze w najsłabszym punkcie dla danej grupy krwi.

GLUTEN – Występuje w ziarnach zbóż pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Nadaje kleistość i ciągliwość mące po zmieszaniu jej z wodą.

Lektyny różnią się w zależności od tego z jakich produktów pochodzą. Różnią się swoja budową i strukturą. Na przykład lektyna z pszenicy ma odmienną strukturę od lektyny z soi i przyłącza się do innej kombinacji cukrów.

Tkanka nerwowa jest bardzo wrażliwa na aglutynujący, zlepiający efekt lek­tyn żywnościowych. Jest to bardzo ważne dla wspomagania leczenia różnych zaburzeń układu nerwowoego.

Write a Reply or Comment