Co to są lektyny? – ważne w procesie prawidłowego żywienia
Odżywianie się zgodnie z grupą krwi, korzystnie wpływa na odporność immunologiczną organizmu. Zawarte w pokarmach lektyny są czynnikiem wpływającym na odporność i równowagę organizmu.
Jeżeli podane z żywnością lektyny są niezgodne z antygenami naszej grupy krwi, to wchodzą w reakcje ze specyficznymi elementami różnych komórek (krwinek czerwonych, komórek błony śluzowej jelit) co prowadzi do jej uszkodzenia. Wiele lektyn żywnościowych ma cechy, które są wystarczająco bliskie określonemu antygenowi grupy krwi na tyle, aby uczynić go „wrogiem” dla innej.
Jelito nie może przepuścić więcej niż 5 %.spożywanych lektyn. Pomiędzy krwią a twoimi posiłkami zachodzi reakcja chemiczna. Lektyny – białka, współdziałając z antygenami mają właściwości aglutynujące czyli zlepiające krwinki lub nie powodujące zlepiania przy zgodności żywieniowej z grupą krwi. Zlepianie krwinek może powodować szereg problemów ze zdrowiem.
Zrób coś dla siebie, nie najadaj się, ale zdrowo się odżywiaj !
Zastosuj dietę zgodną z grupą krwi i zatrzymaj swój zegar biologiczny. Na co możesz liczyć jak to zastosujesz?
- z każdym dniem jelito twoje będzie coraz czystsze,
- oczyścisz swoją krew ze szkodliwych związków,
- przywrócisz właściwy metabolizmu,
- poczujesz przypływ energii i witalności – naprawdę!
- ćwiczenia fizyczne, dozuj wg. zapotrzebowania organizmu i wg opisu, jest to bardzo ważne.
Co mogą spowodować lektyny?
Zakłócają działanie układu odpornościowego poprzez :
- utrudniony proces trawienia, blokują hormony trawienne,
- niszczą śluzówkę jelita powodując jego przepuszczalność,
- upośledzają wchłanianie składników odżywczych przez kosmki jelitowe,
- w chorobach autoimmunologicznych (choroby z autoagresji) uaktywniają autoprzeciwciała – przeciwciała skierowane przeciwko komórkom własnego organizmu.
- wywołują alergię.
Pod wpływem szkodliwego działania lektyn pokarmowych dochodzi do zwiększonej przepuszczalności błony śluzowej jelit. Doprowadza to do przenikania substancji szkodliwych dla naszego organizmu
Lektyny są potężną siłą w przyrodzie.
- Różne organizmy w naturze przyłączają się do innych organizmów.
- Zarazki, wirusy w Twoim organizmie też używają tego kleju dla określonej korzyści np. komórki w drogach żółciowych wątroby posiadają lektyny na swoich powierzchniach aby mogły wyłapać bakterie i pasożyty.
- Bakterie i inne mikroby, także mają lektyny na swoich powierzchniach. Pomaga im to swobodnie i szybko przykleić się do śluzówek w naszym organizmie. Grupa krwi B ma podobne lektyny i jest nieodporna na bakterie, nie potrafi ich odróżnić od swoich zdrowych komórek. Lektyny białkowe w żywności, które nie są zgodne z Twoim antygenem grupy krwi mogą zaatakować Twój organizm i to zawsze w najsłabszym punkcie dla danej grupy krwi.
GLUTEN – Występuje w ziarnach zbóż pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Nadaje kleistość i ciągliwość mące po zmieszaniu jej z wodą.
Lektyny różnią się w zależności od tego z jakich produktów pochodzą. Różnią się swoja budową i strukturą. Na przykład lektyna z pszenicy ma odmienną strukturę od lektyny z soi i przyłącza się do innej kombinacji cukrów.
Tkanka nerwowa jest bardzo wrażliwa na aglutynujący, zlepiający efekt lektyn żywnościowych. Jest to bardzo ważne dla wspomagania leczenia różnych zaburzeń układu nerwowoego.